Ik heb het in mijn teksten vaak over traumasensitieve coaching, maar wat is dat nu eigenlijk?

Ieder mens ervaart in zijn leven verlies. Of het nu gaat om het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, verlies van je baan, een burn-out of een chronische ziekte, verlies kan een grote impact hebben op je leven.

Verliesbegeleiding kan je helpen om deze ingrijpende levensveranderingen te verwerken en weer grip te krijgen op je leven.

Het kan een diepe indruk achterlaten in je leven en het beïnvloedt je dagelijks leven waarschijnlijk voor altijd.

Daarom vind ik het heel belangrijk om een zo veilig mogelijke omgeving te bieden met veel persoonlijke aandacht voor iedere cliënt, dus traumasensitief te coachen.

Bij trauma denken we vaak aan hele ernstige gebeurtenissen in je leven, zoals een misdrijf of een ongeluk. Maar ook een gemis aan nabijheid en liefde in het eerste deel van je leven kan leiden tot trauma, of een opeenstapeling van ‘kleine’ dingen die zich hebben herhaald. Iets waar me niet meteen aan denken. Het gaat erom in hoeverre de gebeurtenis jouw leven heeft beïnvloed.


Wat is traumasensitieve coaching?

Het is een vorm van coaching waarbij de coach, in dit geval ik, zich bewust is van wat deze gebeurtenissen voor impact kunnen hebben op jou. Ik creëer daarvoor een veilige omgeving voor je, zodat jij je op je gemak kunt voelen en je ervaringen met mij kunt delen.

Hoe traumasensitieve coaching helpt bij verlies 

Ik luister naar jou, geef je vertrouwen en oordeel niet, jij houdt de controle over wat jij wilt delen en het tempo waarin je dat doet. Het kan zijn dat ik zelfs nog meer vertraag. Ik observeer, zie, hoor, voel en check steeds bij jou. Ik stel vragen, ik voel vaak intuïtief aan welke vragen dat zijn. Ik geef nabijheid, maar vraag daarvoor altijd toestemming en stem steeds met je af wat er nodig is, stapje voor stapje.

En dat allemaal om te herstellen, te groeien en om jouw centrale zenuwstelsel te reguleren. Jij wordt getriggerd door beelden, geluiden, ervaringen en we gaan kijken hoe ik je kan begeleiden om daar op een andere manier mee om te gaan. Wat kan jouw stress en angst verminderen, waardoor word je veerkracht versterkt en wie of wat kan je daarbij ondersteunen. En….af en toe krabbelt een kat aan de deur die daarbij voor jou of voor mij ondersteunend is, dieren voelen vaak feilloos aan wat wij nodig hebben.

Wat doe je dan zoal bij traumasensitieve coaching?  
  • Oefeningen en creatieve sessies om meer in het hier en nu aanwezig te kunnen zijn, stress te verminderen en inzicht te geven.
  • Lichaamsgerichte oefeningen om in contact te komen met jouw lichaam en vastzittende emoties los te laten.
  • Veranderen van negatieve gedachtenpatronen.
Wanneer is traumasensitieve coaching nodig? 

Als je merkt dat je na een verlies of ingrijpende levensgebeurtenis te maken krijgt met:

  • Je mensen of situaties vermijdt
  • Je prikkelbaar bent of moeite hebt met slapen
  • Je verstrikt bent geraakt in je emoties en het voelt alsof je de weg kwijt bent.
  • Je bepaalde situaties of herinneringen steeds opnieuw herbeleeft
  • Je het moeilijk vindt om de positiviteit van dingen in te zien.
  • Je niet weet hoe je je leven kunt oppakken

Traumasensitieve coaching kan je helpen om weer grip te krijgen op je leven, leren om te gaan met je overlevingsmechanismes, meer rust in je hoofd te krijgen en liefdevol voor jezelf zijn.

 

Bel me, ik luister, wat je verhaal ook is.

 

Om je een indruk te geven van de ervaringen van een aantal mensen die een traject bij mij heeft gevolgd lees dan de reviews of luister naar mijn podcast.