Als je een dierbare verliest of een andere levensverandering meemaakt in je leven, heb je geen idee wat er allemaal verandert. Wat het met jou doet, lichamelijk en mentaal, maar ook met de mensen om je heen, wat het betekent voor jullie relatie en communicatie met elkaar.
Het is een intense emotionele ervaring, die niet alleen mentaal effect op je heeft, maar ook veel impact heeft op je lichaam en het centrale zenuwstelsel. Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten die mensen bij mij aangeven, maar ook concentratieproblemen is iets wat ik vaak hoor.
Waar komt die moeheid vandaan en wat kun je eraan doen? Ik leg je er graag meer over uit.
De lichamelijke effecten van rouw
Rouw is een natuurlijke reactie op verlies. Na een verlies beland je in een rollercoaster van emoties; verdriet, angst, boosheid, schaamte, schuldgevoel, of misschien zelfs opluchting. Deze intense emoties hebben impact op je lichaam, die ook verschillende fysieke klachten kunnen veroorzaken:
- Vermoeidheid: Rouw kost heel veel energie, zowel mentaal als lichamelijk en dat leidt tot enorme vermoeidheid. Het constante gevoel van verdriet en het omgaan met alle emoties kost veel energie. Je lichaam is constant alert en dat maakt dat je zo moe bent.
- Slaapproblemen: Je hebt moeite met inslapen, doorslapen of je wordt vroeg wakker omdat je hoofd maar door blijft malen over allerlei dingen die je moet doen of zorgen die je hebt.
- Verandering in eetlust: Heb je een dierbaren verloren of een andere levensverandering meegemaakt, dan heb je te maken met stress. Je verliest je eetlust, omdat je letterlijk geen hap meer door de keel kunt krijgen, of je gaat door de stress juist eten, vaak als een vorm van troost.
- Pijnklachten: Je kan door de rouw te maken krijgen met vage pijnklachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn. De emotionele stress in je lichaam zorgt vaak voor aangespannen spieren en daardoor kan het voelen alsof je lichaam ‘onder hoogspanning’ staat.
De mentale effecten van rouw
- Verdriet: Rouw geeft je intense gevoelens van diep verdriet en somberheid. Je verdriet kan gepaard gaan met tranen, lusteloosheid en gevoelens van hopeloosheid, maar ook een gebrek aan interesse in dagelijkse activiteiten.
- Angst en paniekaanvallen: Je kunt ook gevoelens voelen van angst en onrust. Dit komt door de chronische stress en soms kunnen deze gevoelens zo intens worden dat ze leiden tot paniekaanvallen.
- Concentratieproblemen: Het is vaak moeilijk om je te concentreren op je werk of helder te denken.
- Schuldgevoelens: Je kunt gevoelens van schuld ervaren, omdat je je misschien afvraagt of je meer hadden kunnen doen.
- Stemmingswisselingen: Rouw kan leiden tot sterke stemmingswisselingen. Het ene moment voel je je heel verdrietig en het andere moment boos, angstig of verdoofd.
Wat kan ik als rouwcoach voor jou betekenen?
Ik ben gespecialiseerd om mensen in rouw te begeleiden zodat je beter leert begrijpen wat rouw met je lijf en je centrale zenuwstelsel doet. Ik help je bij het vinden van hulpbronnen, in jezelf, de ander en de wereld om je heen.
Door middel van gerichte oefeningen en begeleiding leer je om:
- Signalen van je lichaam te herkennen: Je wordt je stapje voor stapje bewuster van de lichamelijke en emotionele signalen die je lichaam afgeeft en in welke toestand je je bevindt.
- Je zenuwstelsel te reguleren: Je krijgt handvatten en oefeningen om stress te verminderen, te ontspannen en je zenuwstelsel te reguleren.
- Je grenzen te bewaken: Ik help je om nee te zeggen, met respect voor jezelf en de ander, zodat je beter voor jezelf zorgt en je energie kunt bewaken.
- Verbinding te maken: Kom in verbinding met jezelf en met anderen, zodat je elkaar kunt versterken.
- Rouw in je leven te verweven: Ik luister naar, ik luister nog eens en nog eens. Rouw stopt niet, maar door je veerkracht lukt het je in de loop van de tijd om hier anders mee te leven en ook levensgeluk te kunnen ervaren.
Bel me, ik luister, wat je verhaal ook is.
Om je een indruk te geven van de ervaringen van een aantal mensen die een traject bij mij heeft gevolgd lees dan de reviews of luister naar mijn podcast.